Wednesday, December 30, 2009

Selagi Aku Mampu.....

Telah kulakukan semuanya kasih
Telah kukorbankan segalanya
Namun ku sendiri tak pernah mengerti
Apa yang engkau fikirkan
Apa yang engkau inginkan
Ku tahu kau tak pernah setia (kasih)
Ku tahu diriku tak bererti
Namun ku sendiri tak pernah mengerti
Apa yang engkau fikirkan
Apa yang engkau inginkan
Selagi ada cinta di hatiku
Selagi ada rindu yang membara
Selagi air mata ini mengalir
Kau tetap di hati ini
Cintamu tetap di hati
Selagi ku mampu bertahan kekasih
Jangan sampai cinta tiada lagi
Jika memang cinta tiada lagi (kasih)
Tinggalkan aku sendiri...
Tinggalkan cintamu kasih...
Selagi ada cinta di hatiku
Selagi ada rindu yang membara
Selagi ku mampu bertahan kasih
Ku terima segalanya
Walau hatiku merana...

Sunday, December 13, 2009

Kereta Kecil Ku Berbunyi

Seperti yang dijanjikan :

Alhamdulillah..
Selepas hampir setahun berangan, akhirnya tercapai gak azam aku untuk 2009.
Azam apa? Azam nak beli kreta.


X kisah la keta apa, janji skang aku xyah nak jadi sardin g memana, xyah nak hidu bau2 semulajadi yang menyesakkan hidung, xyah nak beratur beli tiket dan xyah nak berhujan panas.

**dlm kepala dok fikir macam2 destinasi nak pergi...huhu

Thursday, December 10, 2009

100++


Wah! Lama tu aku tak buka blog...dah masuk 15 hari aku tak update..
Ala...baru 15 hari kan..ada org tu dekat 2-3 bulan tak update. Klik sini sana, taip itu ini, dah masuk entry ke 100 rupanya.

Betul gak orang cakap, nak buat blog ni kena rajin, kalau hangat2 t**k arnab baik xyah buat. Letak je la pasal pape pun, even cerita pasal beli goreng pisang ke, pasal kegersangan ke, pasal mak beli mangkuk tingkat ke xpun pasal gaduh laki bini. Pedulik pe kan, blog kita...nak baca..baca..xnak baca bleh blah..sebab mereka yg punya blog aja faham :)

Si Mamal....
Alangkah nikmatnya klu dpt berehat sambil tersenyum...

Hakikatnya skang ni dah masuk bulan 12, dah hujung tahun..maknanya? maknanya aku agak busy. Banyak benda nak buat, staf punya appraisal form pun tak siap2 lagi huhu, nak clear cuti diorg lg, cuti sendri pun banyak lagi tak abis.

Now...aku blur..xtau nak tulis pe dah...
gasak la...janji aku update..ahaks! ;p

p/s : ada something yang aku tunggu skang ni, maybe leh kongsi dalam next entry...


Tuesday, November 24, 2009

Fettucini

Tetiba je hari ni ngidam nak makan makanan Itali, FETTUCINI. Ada something yang buat aku rasa nak sgt masak dan makan. So petang tadi dengan gigihnya aku merayau ke kedai duk cari bahan2 nak memasak..dekat RM30 gak abis.

Ingatkan nak masak malam je tapi ayah cakap dia lapar. So sebagai anak yang baik dan xnak menghampakan ayahnya, aku pun masak gak la petang tadi. Disebabkan aku ni jenis teliti wat keja, last2 ayah terlelap..huhu..

Bahan - bahan penting..satu xde xsedap rasanya

Kalau korang nak tau ni 1st time aku dok masak makanan yang agak 'berat dan barat'...risau gak memula takut tak jadi. Tapi sib baik ritu ada belajar ngan mentor kat tepi tu hah.


Nampak cam sedap...tapi dah rasa memang sedap pun.. ;p

Kesimpulannya...aku LULUS ! Yeaayy!! ;p

Friday, November 20, 2009

201106 - 201109

Cam pelik je kan nombor kat atas tu. Hah...tu bukan nombor ic, bukan juga nombor telipon penjual bunga waima tajuk filem tentang bencana alam yang bakal box office. Tapi tu sebenarnya tarikh yang menunjukkan bahawa hari ini genap dah 3 tahun aku kerja kat hotel PR tu..


Alhamdulillah...daripada nobody to somebody kat situ. Pejam celik jap je rasanya masa berlalu. Daripada opis kecik, dah jadi opis besar...daripada kurang staf dah jadi terlebih staf.Aku sendiri pun tak sangka aku leh tahan kerja selama tu. Ingat lagi dulu, masa ex-bos perkenalkan aku, ada yg bertaruh yang aku cuma tahan keja 3 hari je. Macam s**l kan, alasannya sebab nampak aku tak sesuai buat kerja tu. Biasa la, manusia suka menilai luaran. Tapi aku tak kisah pun sebab skang ni klu ada apa problem yang berkaitan, aku gak yg diorg cari.

Tetapi.....sebenarnya aku dah bosan pun keja kat PR tu. Asyik duk buat benda yang sama je. Kadang-kadang rasa macam tak berkembang je otak ni...huhu..

So..sebagai rancangan masa depan dan mungkin juga azam untuk 2010, lepas dapat bonus, insya'allah...aku nak cari keja lain. Kerja yang lebih mencabar, kerja yang lebih banyak kerja dan juga kerja yang caruman EPF lebih tinggi daripada sekarang!!

p/s : menjawab panggilan telipon dalam tempoh 8 jam atau lebih bukan la sesuatu yang mudah untuk dilakukan !! Banyak drama sebabak yang adakalanya mampu mengecutkan saiz otak. Ini fakta bukan auta...

Thursday, November 19, 2009

MAAF - Diluluskan !!


Maaf pada yang terasa.
Bukan niat menutup bicara
Tapi kerana hati terluka
Di atur ayat tanda kecewa

Kerana kadang-kadang jangan disia
Pada rasa yang tak pernah meminta
Balasan setia tiada nilainya

Aku tau kau siapa...
Kau sedar aku siapa...

Yang pasti peluang ke dua cuma sekali.

Tuesday, November 17, 2009

Kadang - Kadang


kadang - kadang
bila dikongkong..rasa bosan...
seolah-olah tersepit dan terjerat...
xbebas bergerak...
xbebas berlari...
xbebas berpoya-poya...
xbebas itu...
xbebas ini...

Salah siapa?
bila kadang - kadang
cuma nak amik berat...
cuma nak tunjuk rasa hormat...
cuma nak tunjuk tanda sayang...

cuma kadang - kadang
semuanya diluar kawalan...
semuanya dikawal emosi...
semuanya jadi sangsi...

tapi bila kadang - kadang itu hilang
jangan sesekali dikesali...
jangan sesekali ditangisi...

sebab kadang - kadang kita tak hargai apa yang kita ada


Monday, November 9, 2009

' Sardin ' Malaysia


Sape yang tak pernah makan sardin? Tipu la kan kalau ada yang cakap tak pernah. Tapi aku tak kisah pun korang pernah makan ke tak..saje je tanya buat pembuka bicara.

Entry kali ni aku nak share something pasal sardin.
Sardin cap MALAYSIA!

Mana2 ada je, tapi lebih senang nak dapat kat bandar2 besar lebih2 lagi kat KL. Waktu yang sesuai untuk menikmatinya ialah time break1st ngan dinner. Sardin ni lain daripada yang lain,
sebab di isi padat sepadat yang boleh. Bermacam-macam saiz dan jenis ikan ada kat dalam, kecik,besar,gemuk,kurus, semuanya ada. Selagi ada ruang, akan disumbat..disumbat..dan terus disumbat. Kasihan pada ikan2 yang kecil dan lemah. Tapi nak buat camne, itu aja termampu.

Rasanya boleh la tahan tapi yang lagi best dia punya bau. Kalau pagi2 xpe lagi sebab time tu ikan yang ada semuanya segar dari ladang...Eh! Bukan...segar dari bilik mandi yang kemudiannya disembur dengan pelbagai jenis pewangi mewah dan juga tiruan dari Petaling Street. Tapi kalau hidang dalam waktu puncak or time2 dekat nak dinner tu...Perghhhhh...aromanya sungguh mengasyikkan....lebih2 lagi kalau ada ikan import. Ikan import ni kalau jenis putih xpe lagi..best skit kalau nak dibandingkan dengan ikan2 import yang gelap..Sebab yang gelap ni la yang kerap menghasilkan bau yang hanyir untuk dihidu.

Cari dan lihat..then korang akan faham maksud aku.


p/s : Sardin yang aku maksudkan kat sini adalah sistem pengangkutan awam kat Malaysia termasuk Monorail, bas, Komuter dan juga LRT.

Thursday, November 5, 2009

( no title )

AKU
BENCI

P E N I P U !

Background Music : Hati Yang Kau Sakiti

Friday, October 30, 2009

Opis Aku 2

Hahaha..nampak cam ada salah faham je kat entry sebelum ni kan.
Ada plak yang fikir opis aku renovation jadi bilik tdo. Korang salah la..opis aku pas renovation ritu jadi cam kat bawah ni. Cuma ganti karpet pastu tambah meja ngan pc. Kira lagi besar la daripada sebelum ni.


Still "muka" cam opis gak...xde pun transform jadi bilik tdo yang hebat tu. Kan ke dah cakap kat situ. Ada gak yang blur rupanya...hehe

Gambo bilik tu actually bilik hotel yang aku tdo selepas penat lelah kat opis ritu. Dapat tdo situ free, so kira berbaloi la ngan kerja aku ritu.

Tuesday, October 27, 2009

Opis Aku


Akhirnya dapat gak aku menggagahkan diri yang tak brape gagah ni untuk update blog.

Tuhan je tau (dan juga mereka yang dah aku bagi tau) betapa busy'nya aku beberapa hari lepas dah beberapa hari yang akan lepas (sila buat2 faham). Bukan busy sebab nak kawen tapi sebab ada wat aktiviti kelabut (kelam kabut = xde proper plan) skit kat opis.


Senang cerita, opis aku wat sikit renovation yang agak besar kesannya. Semuanya nak siap dalam masa 1 hari. Pergh..!! Seksa sungguh rasanya. Nak ganti karpet, nak pindah meja, nak pecah dinding, nak transfer pc, nak transfer line, nak tarik kabel, nak kemas2 dan bermacam-macam nak lagi lah.


Tapi Alhamdulillah, akhirnya opis aku berwajah baru selepas bertungkus lumus dan hampir pengsan selepas terpaksa hidu gam karpet 2-3 jam (pergh!! memang ting tong habis) dan aku sebagai org yang agak penting kat opis berjaya mendapatkan tajaan bilik tdo yang agak mengasyikan..



Sok lusa aku letak gambo "opis baru" ya...

Sunday, October 18, 2009

My Baby Boo

Entry kali ni nak memperkenalkan 'produk' terbaru keluarga Akmal.. :p
Akak aku yang sulong baru je selamat lahirkan baby girl. Ni kira anak sedara aku yang ke2. Yang 1st dulu anak kakak num 2..perempuan gak.

Nama : Nur Adliena Umairah Binti Azman (azman kot nama bapak dia..lupa..)
Tarikh Di hasilkan : Tak Pasti..(tu rahsia kakak aku ngan laki dia.haha)
Tarik Lahir : 30 September 09
Waktu Lahir : Lebih kurang jam 4 pagi
Cita-cita : Nak jadi anak yang baik...insya'allah


Pakcik syg kamu !


p/s : camne la rupa anak aku sok ek...comel ke comot ke cantik ke..tak kisah la, janji sempurna. AMIN..tapi bila ek aku nak ada anak...huhu

Tuesday, October 13, 2009

Interview M.A.S


Hai korang ! Miss me? Sure kan..ada yg sibuk duk tanya bila nak update blog. Ni..ngah update la ni. Baca la pepuas ya.

Actually mcm xde cerita nak share ngan korang sebab tu aku tak update. Tapi rini ada something yang aku nak share ngan korang. Pasal interview ngan MAS. Macam best je bunyi kan..hehe..Memang best pun sebab aku berjaya memberanikan diri g interview tu setelah dipaksa oleh beberapa anasir baik yang nak tgk aku berkembang maju kehadapan. =)

Interviewnya sabtu lepas - Perghh!! Ramai gila umat manusia bergelar lelaki dan juga separuh lelaki yang datang nak interview jadi steward kat MAS tu..Lebih kurang 1200 ok ! Macam2 spesis ada, yg gemuk, kurus, tinggi, rendah, botak, ensem, hodoh, kacak, muka biasa2 termasuklah mat rempit. Kalau ada si gadis, sure berangan dan teruja nak memilih buat bakal laki..

Ada gaya cam steward tak? huhu

TETAPI..hah..ni nak share pengalaman, bukan senang nak jadi steward ok. Bayangkan aku dapat num giliran 1055 , gara2 member yang tak prepare nak dtg interview. Daripada kul 10.30pg sampai la ke pukul 7ptg, baru la sampai turn aku masuk bilik interview..dalam 20minit camtu dah selesai..diulangi 20minit..tapi nak menunggu dekat 9 jam ! Memang azab..tapi aku puas hati sebab berjaya g peringkat seterusnya. Lepas sesi interview, kitorng terpilih g next stage, check grooming..dan aku org terakhir yang keluar bilik grooming tu..Tak kisah la janji terpilih g next stage keesokan harinya iaitu hari ahad lepas.

Dalam reramai 1200 org tu tak ramai pun yg dapat g 3rd stage, ada la dalam 100 -200 org. So leh gak la aku berbangga jap. Tapi kat 3rd stage aku tak berjaya g final stage, sesi interview terakhir dgn org2 kuat MAS..Huhu..Kecewa tu tak la sangat sebab niat hati just nak teman member sambil menyahut cabaran kengkawan. Tapi xpe , walaupun tak terpilih, banyak benda aku belajar masa g interview tu. Salah satunya aku jadi lebih konfiden ngan diri sendri....Owh! Tak lupa juga bersyukur dengan kelebihan yg aku ada..

p/s : tak sabar nak try lagi !!!

Tuesday, September 29, 2009

OPEN"your" HOUSE


Pejam celik dah 10 hari rupanya kita sambut raya kan. So boleh la aku wish selamat hari raya ke10 !! Korang mesti suka kan sebab time2 macam ni la org sibuk duk buat open house, kalau Syawal tu sampai 2 bulan, confirm hari yang ke 60 tu pun ada lagi yang gigih wat open house. Rasa macam susah sangat nak lepaskan bulan Syawal ni sedangkan Ramadhan dulu xplak digunakan sebaik mungkin. Biasa la "orang kita"...

Aku punya open house bila?

Tak pernah buat pun, bukan sebab mak aku malas tp for me xperlu. Biarlah org datang rumah kita dengan niat nak menziarah, bukan sebab dijemput untuk makan. Ini tak, dijemput baru nak datang rumah beraya, itu pun kadang2 ada yg sibuk bertanya, masak apa? Kalau tak berkenan xnak datang. Xkan la tunggu dijemput baru nak datang menziarah, xkan la ada makan2 baru nak datang melawat..Biasa la "orang kita"...

Tapi ada gak yang open segala-galanya bila wat open house. Ingat lagi 1 kisah ni, kisah benar.

Si Sengal : Awak..nanti datang la umah kita, kita wat open house
AA : Bila ? Mesti ramai org, segan ah
Si Sengal : Ala..member2 kita je..pastu member2 housemate kita
AA : Uit ! Mesti sesak rumah tu nanti..segan ah ramai org, bukan kenal pun
Si Sengal : Xpe..awak datang je, kita lepak dalam bilik saya, leh manja2
AA : Lepak bilik??? Nak makan pe dalam bilik?
Si Sengal : Alaaa..awak ni..gatal la...
AA : ( Erk!! Aku gatal ke ko yang nak menggatal? )

Gendang gendut tali kecapi,
Kenyang perut suka hati.

Ya! Perut dah kenyang memang la hati pun riang, tapi beringat sikit
Ingat apa? Hah..pandai2 la korang fikir.

Thursday, September 24, 2009

Guling - Guling Raya



Walawei...!! Lama tul aku tak update blog ni kan..ni nak update la ni tapi skit je dulu. Bukan malas tapi tak sempat nak update. Raya sakan sana sini, bedal segala macam jenis rendang dan lemang , ketupat siput, ketupat bawang, ketupat masin semuanya ada..huhu..

Tu belum masuk kuih raya lagi, macam - macam jenis ada..meriahnya macam colour of ranggoli. Bila perut dah kenyang, mulut dah penat, mata dah berat, seluar dah ketat..so rasa macam nak guling-guling je kan.

Pape pun sabau ek...nanti ada masa aku update.

Tuesday, September 15, 2009

F.o K.u.S


Pernah tak dalam hidup, korang fokus pada sesuatu?
Fokus bukan sebarang fokus
Tapi fokus yang melampau-lampau
Kadang2 semua benda serba tak kena
Kadang2 rasa macam nak gila
Kadang2 rasa macam tak tenteram
24/7 duk fokus kat benda tu

Kalau ada..
Tahniah ! Sebab korang dah rasa apa yang aku rasa
Teruk kan rasanya?

Yang tak rasa mungkin tak faham
Yang dah rasa mungkin buat2 tak faham
Sebab kadang2 perit sungguh rasanya

Ya! Aku cuba
Cuba untuk alihkan tumpuan pada benda lain
Tapi macam mana kalau tak berjaya?
Tapi macam mana plak kalau berjaya?
Bukan apa..takut lain pulak jadinya..

Susahkan?
Tapi kalau itu yang terbaik
Susah ke senang..
Aku terpaksa cuba
Dan aku pasti
I WILL SURVIVE !!

Wednesday, September 9, 2009

Beg " Penyejuk Hati "

Lepas berbuka semalam hati tak tenang
Nak kata mak masak tak sedap..tak plak sebab 2x aku tambah nasi
Ada something yang buat aku rasa tak selesa

Rasa macam nak keluar
Rasa macam nak cari ketenangan jap
Rasa macam xnak fikir apa yang aku dok fikir

Then kol Z..member yang keja kat SR
( gambo beliau ada dlm entry bulan 4 )

" Z..ko keja tak? Aku nak ajak ko keluar..ntah la..aku rasa macam tak tenang skang ni...kita g IKEA jap "

Niat hati just nak pusing2 je
sesambil cuci mata kot2 ada barang yg aku leh tambah wat hias rumah.
Tapi lain yang aku dapat...

Ni hah..
Beg PADINI..beli kat IKANO..

Lama gak la cari beg camni, senang nak bawak g merantau memana..
Dah kawen sok leh gak guna isi pampers anak hehe

Sesungguhnya beg ni dah selamatkan emosi aku semalam...

dan berjaya mengurangkan nilai Ringgit Malaysia dalam wallet aku...huhu


Tuesday, September 8, 2009

Ke'CIL'wa


Alim ulama cakap SABAR TU SEPARUH DARIPADA IMAN
Walaupun IMAN aku tak sekuat mana
Sebagai insan yang 'kecil'
Aku kan tetap bersabar
Jadikan PENGALAMAN SEBAGAI PENGAJARAN
Sebab satu "permulaan yang baru" belum tentu sebaik yang pernah kita alami


Tuesday, September 1, 2009

1..2..3..4..5..11 ??

Uit ?? Dah 11 hari rupanya kita puasa..
Cepat tul masa berlalu kan..pejam celik nanti dah Deepavali...ahaks!
Kawan2,adik2,skandal2,abang2,gadis2 sibuk duk tanya
"BILA NAK BERBUKA SEKALI? " Dah rasa macam soalan SPM plak duk ulang2. Kalau soalan tu soalan SPM sure aku lulus ngan cemerlang sekali...
jawapan aku senang je
"INSYA'ALLAH, ADA MASA KITA BERBUKA SEKALI YA "
Betul tu..kalau masa mengizinkan, bukan setakat berbuka sekali, dua tiga empat kali pun xpe.

Bukan xnak..bukan jual mahal..bukan nak larikan diri tapi ntah, aku lebih suka berbuka kat umah je..Pada aku berbuka kat umah lagi best..
"main masak-masak" ngan mak, ajak adik2 hidangkan makanan..makan sama2..bukan senang kan nak dapat makan satu family. Sebab hari2 biasa, masing2 sibuk ngan hal sendiri, makan pun asing2 tak tentu masa. So bulan puasa ni la masanya nak eratkan hubungan kekeluargaan. Kalau nak makan ngan kawan2 tu..hari2 biasa pun boleh.

---------------------------------------------------------------------------------

Start hari ni aku dah mula mem'busy'kan diri. Ada misi penting menjelang Aidilfitri - MENGEMAS RUMAH ! huhu..nak cat umah, nak re'arrange laman yang "musnah" dek kerja pengubahsuaian bumbung, nak buat itu..nak buat ini. FUH! Macam bibik plak rasanya. Malangnya aku xde bibik, tapi xpe..biar penat janji puas hati dengan hasil titik peluh sendiri.

(Seminggu puasa aku rasa mcam makin kurus. Arghhh!! BENCI !!! )

Nak tengok hasilnya ?
Tungguuuuuuuuu !!

Sunday, August 30, 2009

"MERDEKA" kah KITA ?

Esok 31 Ogos 2009
Genap 52 tahun Malaysia merdeka

Alhamdulillah..sebagai anak selepas kemerdekaan, aku bersyukur sangat dengan pencapaian yang negara kita capai sekarang. Paling penting, Malaysia kekal sebagai negara yang aman damai dengan penduduk yang berbilang kaum dan agama. Bukan senang kan nak duduk dalam negara yang berbilang kaum ni.


Tapi korang faham ke apa tu erti kemerdekaan? Aku tak brani nak cakap pape sebab yang aku tau aku bersyukur jadi anak Malaysia. Tapi apa yang aku lihat, dengar dan rasa, tak ramai yang faham apa tu erti kemerdekaan. Korang? Ntah la...tepuk dada tanya selera.


SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN
YANG KE 52
UNTUK SEMUA RAKYAT MALAYSIA
YANG MEMBACA BLOG AQMAL ARISTA

Thursday, August 27, 2009

"Seloka" - Bila Puasa


Bila puasa
Orang sibuk nak berniaga
Tapi bukan semuanya ikhlas
Sedapnya tidak
Sibuk nak cari untung

Bila puasa
Orang sibuk g pasar ramadhan
Tapi yang di beli bukan semuanya makan
Banyak yang membazir
Sibuk nak tunjuk diri tu puasa

Bila puasa
Orang sibuk nak jaga badan
Tapi bila berbuka tak ingat dunia
Penuh semeja makanan
Sibuk nak diet tapi tak pandai

Bila puasa
Orang sibuk nak tambah pahala
Tapi ramai pura2 suci belaka
Bila dah raya
Sibuk tambah dosa balik

Bila puasa
Orang sibuk nak kemas rumah
Tapi kenapa time nak raya je?
Hari lain tak penting ke
Sibuk sampai malas nak mengemas

Bila puasa
Orang sibuk nak serba baru
Tapi tak kira budget yang ada
Lepas raya semuanya papa
Sibuk gali lubang tutup lubang

p/s : Entry ni saja suka-suka, sementara tunggu waktu berbuka. Cuma sekadar pesanan penaja.

Monday, August 24, 2009

Hey Ke'kawan !! Selamat Berpuasa



Assalammualaikum korang !!

Puasa tak? sorry ya dah beberapa hari tak update...ada tekanan emosi skit.
Banyak benda nak kena uruskan.

So entry kali ni just nak wish SELAMAT BERPUASA kat korang yang berpuasa, yang tak puasa tu cepat2 la insaf ya...mana la tau tak sempat nak sambut raya dah jatuh tergolek.

Untuk korang yang sms wish kat aku ritu, THANKS yup, ada yang sempat reply ada yang malas nak reply..sorry..hehe

Untuk korang yang ajak berbuka skali tu, INSYA'ALLAH..kalau sempat aku join. Aku bukan artis, tapi dah ada 8 'jemputan' nak berbuka skali, puasanya baru masuk 3 hari. Tapi okey je kot kalau korang belanja, tak rugi pun kan sebab aku makan skit je..ahaks!

Pastu bulan puasa ni aku busy skit, banyak kerja rumah nak buat sebab tahun ni baru aku leh sambut raya. 2 tahun sebelum ni sambut bodo2 je kat opis. Cuti pun berlambak, so boleh la aku cuti sakan..xsabarnya nak RIANG RIA RAYA

Thursday, August 20, 2009

JAWATAN KOSONG !!


Semalam pas penat kemas katil aku rasa cam malas nak balik. Jam dah pukul 6, korang tau je la jalan kat KL camne time2 camtu kan. So aku menapak g Times Square. Hajat hati nak cari something untuk someone. Pusing2 sampai pening tak gak jumpa benda yang berkenan. Last2 aku masuk Metrojaya. Belek itu ini, terbekenan plak ngan dua tiga helai baju. Yang aku nak crita kat sini bukan pasal kehenseman baju2 yang aku beli tu tapi pasal keadaan kat Metrojaya tu. Cuba korang bayangkan, aku nak beli satu baju amik masa dekat 15-20 minit, kalau 3 helai x20minit =1jam! Bukan sebab aku rambang mata nak pilih tapi sebab xde promoter yang boleh tolong aku cari baju kat situ.

1st baju
Kat department SODA , ada sorang minah jaga. Memula aku datang dia sibuk duk kira stok. Lepas dapat apa yang berkenan aku g try, keluar je fitting room dia dah hilang. Puas la aku duk cari kiri kanan atas bawah, xnampak gak batang idung dia. 15 minit cam tu dia datang.

Eh! Ingatkan awak dah balik tadi.
Tak la..saya g jalan2 jap.

Bijak sungguh jawapan beliau.

2nd baju
Kat department JEEP. Masa aku masuk area tu memang xde sorang pun promoter yang jaga. Dalam masa 15minit aku amik satu kemeja pastu g try. Then lalu sorang mamat promoter keluar daripada fitting room, muka macam baru bangun tdo. Uit!! Ko tdo dlm fitting room ke?
Aku keluar dia dah ada kat department Jeep. Aku mintak tolong dia cari size baju yang aku nak then aku masuk try lagi sekali. Bila aku keluar dia dah hilang. Wah! pantas sungguh pergerakan beliau. Yang aku nampak ada 2 org promoter department lain ngah duduk mengumpat bawah meja. Tunggu punya tunggu dekat 20 minit gak dia tak muncul2. Nak tak nak aku terpaksa amik baju display tu je sebab xde sorang pun yang boleh tolong aku amik baju yang baru.

Masa nak bayar, ada customer laki bini sound cashier.

Dik..staf korang semua dah balik ke?
Xde la kak..ada je.
Abis tu akak tak nampak promoter pun. Kat bahagian kasut xde sorang pun jaga. Ni kasut ni pun kitorang masuk stor cari sendiri. Teruk betul la.........

Dak cashier tu cuma mampu tersenyum.

Apa ni??? Kedai punya la besar bertingkat-tingkat tapi staf xde nak tolong customer. Kat department British India tu pun xde sorang pun promoter yang jaga. Takkan Metrojaya xmampu nak gajikan staf? Ntah la...pelik aku tengok. Staf ada macam xde, ada plak boleh main jalan2..main sembang2.

So sesapa yang xde keja, kena buang keja atau nak cari duit lebih untuk raya g la apply kat Metrojaya Times Square tu. Kot2 la kehadiran korang blh memeriahkan suasana. Pape pun pasni taubat aku nak masuk kedai tu lagi..BUANG MASA !!

Wednesday, August 19, 2009

Aktiviti Riang Ria Rabu

Hari ni buat kali ke 2 aku amik bahagian dalam aktiviti santai yang hotel buat, Pertandingan Mengemas Katil plak. 1st dulu aku join main boling, kali ni lawan kemas katil..so lepas ni xnak dah dgr org cakap aku ni katak bawah tempurung, tak reti nak bergaul dan beramah mesra secukup rasa. Puas hati korang? hahaha..pedulik pe aku kalau diorg tak kenal aku kat hotel tu..janji cukup 6..7..8 jam aku balik umah.


Actually malas nak join tapi si Sapik, sepupu aku yg wat praktikal kat hotel bersemangat waja nak masuk, so aku pun teman kan la dia. Seronok gak rasanya..ada 4 katil & 20 org peserta, so satu round 4 org je lawan. Cuma yang tak puas hati cara juri bagi markah..ntah apa2 ntah..ada plak sorg peserta 1 juri, juri tu plak makcik2 indon housekepping. Last2 yang menang tu pun xde la bijak mana mengemas katil, terer lagi adik aku.


Biarpun aku xmenang, tapi aku puas hati, sebab ramai yang puji cara aku kemas, biasa lah, aku kan pembaca setia Impiana ngan Anjung Seri. Cuma makcik juri tu je yang tak reti kira, member2 aku pun xpuas hati cara dia bagi markah. Aku tau dia jeles sebab aku kemas lagi cantik dari dia, so takut tak dapat cari makan la tu. Cekup ngan cadar, hantar balik indon nanti ..padan muka ko..huhu. Tapi biasa la tu, sedangkan juri Juara Lagu yang grand tu pun org tak brape puas hati, ni kan plak pertandingan bodoh2 camni...

p/s : time ni la aku dapat tau rupanya ramai yang malas nak kemas katil sendri..tido nak sedap je tapi kemas malas..ape ah!!

Tuesday, August 11, 2009

Selama Aku Masih Bisa Bertahan.................



Demi semua yang aku jalani bersamamu

Kuingin engkau jadi milikku
kuingin kau disampingku

Tanpa dirimu ku hanya manusia tanpa cinta
Dan hanya dirimu yang bisa
Membawa surga dalam hatiku

Ku ingin engkau menjadi milikku
Aku akan mencintaimu
Menjagamu selama hidupku
Dan aku kan berjanji
Hanya kaulah yang kusayangi
Ku akan setia disini
Menemani…

Sentuhanmu
Bagaikan tangan sang dewi cinta
Yang berhiaskan bunga asmara
Dan membuatku tak kuasa

Di setiap arung gerakmu
Tersimpan di hati kecilku
Bahawa dirimu terindah untukku

Selama ku masih bisa bertahan
Selama ku masih bisa bernafas
Selama Tuhan masih mengijinkan
Kuingin selalu menjagamu

Monday, August 10, 2009

EMOSI tak STABIL

Aku dah belajar something :

Jangan " LIHAT " apa yang kita nampak.

Jangan " PERCAYA " apa yang kita dengar.

Jangan " RASA " apa yang kita sentuh.

Mungkin korang xfaham apa maksud aku tulis camtu kan. Xpe..aku bukan nak peningkan kepala korang fikir, ni blog aku ..so aku just nak taip apa yang aku rasa...baru lega skit perasaan ni. Just untuk ingatkan diri sendiri yang tiada siapa yang sempurna. Buat masa skang emosi aku macam tak stabil, maybe dah berjangkit ngan Aizul Marcello..ntah la..aku tak cakap apa yang Ajoy kata tu salah, tapi kalau boleh aku xnak terlalu negatif sangat..

Oh dunia ini...penuh kepalsuan
Mungkin kah tiada keikhlasan


To be continue........................

Thursday, August 6, 2009

Permintaan 8 " HATI "


Nak puaskan hati semua orang bukan senang.
Kadang-kadang hati sendiri tak terjaga.

Kalau boleh klon diri ni dah lama aku buat, biar semua orang dapat apa yang mereka nak.
Serba salah jadinya bila tak dapat nak penuhi permintaan sesetengah pihak. Tapi nak buat camne, aku bukan robot. Banyak sangat pilihan so tak tau nak pentingkan yang mana satu.


Untuk si A, si B dan si C...sory xdapat nak jumpa

Untuk si D...sory tak dapat nak pinjamkan sesuatu

Untuk si E...sory xblh nak penuhi permintaan

Untuk si F dan si G...sory bukan tak minat tapi xsanggup nak menipu

Untuk si H...sory masa kita dah berlalu

8 permintaan hati dalam sehari - 8 hati yang perlu di jaga - 8 alasan yang perlu diberi

Tapi cuma 1 keputusan yang dapat aku buat hari ni - T.I.D.U.R

Bukan ke lebih baik menjaga hati sendiri....??


Tuesday, August 4, 2009

Jilat - Lekat - Pos = ENJOY



Korang dah tgk filem ni? Karya terbaru Khabir Bakhtiar...mula masuk pawagam 30 Julai ritu. Tak tau filem ni pasal pe? Pi la google sendri..Aku dah tengok dan pendapat aku filem ni memang best. Semua watak dalam filem ni menarik lebih2 lagi si Sathiya..hahahaha..sangat menghiburkan..bukan lawak bodoh yang di buat-buat tapi lawak spontan. So sesapa yang tak tengok lagi tu pi la tengok cepat-cepat sebab selalunya filem MALAYsia tak kekal lama di pawagam ( MEMANG TAK ADIL ) walaupun filem tu memang bernilai..


Friday, July 31, 2009

Walking Away...

SORRY dah lama tak update
Bukan malas
Tapi busy
SORRY dah lama tak update
Bukan takde idea
Tapi busy
Macam ni la idup kan...
Selagi bekerja selagi tu busy.
Sekarang ni plak musim pak arab serbu Malaysia, lagi la busy sampai bulan 9 maybe bulan 10.
Tapi weekend ni aku amik cuti.
Yeaaayy!!!
Nak pi release tension 2-3 hari.
Bukan pi main layang-layang.
Bukan pi berjemur tepi pantai.
Bukan pi ngorat anak dara orang.
Bukan pi shopping sakan.
Bukan pi panjat Gunung Ledang.
Cuma nak pi _______________.
Lokasi ? RAHSIA !!
Tunggu aku balik ya. Insya'allah..
BYE !

Thursday, July 23, 2009

Perempuan (GILA) itu.........

Dalam kesabaran tunggu bas nak balik umah pagi tadi, ada sesuatu yang berlaku, sesuatu yang buat aku rasa bersyukur sesangat dengan apa yang aku ada.

Masa duk kat bus stop area CM, aku terpandang sorang pompuan tua, cantik sangat kalau dia masih muda. Dia pandang aku, aku pandang dia balik. Then aku buat tak tau tapi dia still pandang aku. Tak lama lepas tu dia senyum sambil lambai2 tangan kat aku. Erk!! Lambai kat aku ke? Ya kot sebab aku sorang je yang duduk ngadap dia, nak lambai balik takut orang fikir aku nak ngorat pompuan tu, biasa la masyarakat kita punya fikiran.

Tiba-tiba dia tepuk tangan sambil riang ria ketawa. Orang yang lalu lalang semua duk pandang dia, ada yang senyum sinis ada yang buat tatau jek. Dalam hati aku cakap, uhh...gila ke?

Yup..dengan baju yang lusuh, gigi berkarat, rambut kusut masai, memang orang akan cakap dia gila. Tapi pada aku tak, dia cuma insan yang tak bernasib baik dalam menjalani kehidupan. Mungkin silap sendiri atau keadaan persekitaran yang menyebabkan dia jadi macam tu. Kesian plak aku tengok keadaan dia.

Tapi tu lah, tak semua daripada kita yang dapat menjalani kehidupan yang sempurna tapi ada antara kita yang selalu buat kerja gila bila tak dapat menghadapi sesuatu perkara.

Cuma harapan aku, semoga ada pihak yang pantau orang2 macam pompuan tu. Mereka sepatutnya dibantu dan di tempatkan di pusat kebajikan supaya mereka tak terus dihina dan dipandang jijik oleh masyarakat. Sekurang-kurangnya sisa kehidupan mereka lebih bermakna.

Bersyukurlah dengan apa yang kita ada..........

Wednesday, July 22, 2009

Note RM 50.00

Finally !! Note RM 50 yang baru dah mula keluar kat bank2. Aku baru je draw duit ayah pagi tadi...mula2 ingatkan duit palsu..sebab 1st pegang cam pelik je..dah tengok baru perasan.


Erm..cantik gak rupanya, tapi makan masa lama nak 'dipasarkan'. Rasa macam nipis dan kecik je bila tengok padahal sama je size. Banyak ciri2 keselamatan yang diubah dan dipertingkatkan,
juga ditambah beberapa warna sebagai penyeri...maybe sebab nak bagi masyarakat sayang nak guna so diorg akan lebih bijak menyimpan...heheh...abaikan ya..tu pendapat aku jek..

Monday, July 20, 2009

Kala Malam Hati Tersentuh

Tak tau kenapa 2-3 hari ni cam ada something tak kena kat diri ni. Maybe sebab ada urat putus sebab hari2 menapak jauh g keja..Kekadang rasa SERONOK , kekadang rasa SEDIH, kekadang rasa MALAS, kekadang rasa SEPI....ada satu ketika rasa macam dunia ni aku yang punya.

Semalam aku dengar kisah PILU sorg kawan, xpernah bertentang mata walaupun dah lama kenal. Tapi aku faham apa yang dia rasa sebab benda mcm tu aku pernah rasa. So bila dia mintak nasihat, aku rasa cam HAPPY sangat dapat tolong dia.

Then balik umah, aduh...cam nak MENGAMUK je..rimas tgk umah bersepah sini sana, peluh tak kering lagi aku dah SIBUK ngemas apa yang patut...pastu layan plak kerenah si Didi yang tak sudah mintak di belai..Walaupun PENAT tapi aku dapat gak SENYUM tengok Didi.

Pagi tadi aku rasa macam tak cukup tangan, BUSY betul kat opis...banyak keja nak buat..nak update itu ini. Staf plak ada yang MC, dengan kerenah mak2 janda tu lagi..masing2 dah mula nak buat perangai. Ada plak org bawak mulut cerita bukan2 pasal aku. Uhh..air yang TENANG rupanya ada buaya. Rasa nak racun je buaya tu sampai mati. Sib baik aku bukan jenis cepat MELATAH.

Abis keja kul 3 tapi kul 6 baru sampai umah. GILA kan naik public transport, daripada 30minit naik scooter leh jadi 3 jam. Baru nak rehat ayah dah panggil.

"Dik..urut kaki ayah jap"

Erm...dalam hati rasa cam nak MARAH je, tapi sebab ayah aku SAKIT, nak tak nak aku buat gak. Sekali dia bukak balik topik ritu..

" Ko xde makwe ke dik? "

" Mana ada yah, org keja shif xtentu, mana ada masa"

" Xkan xde..umur dah 25...ayah dulu umur 25 dah dapat kakak ko"

" Ala...dulu ngan skang xsama la"

" Nanti bawak la sorang jumpa ayah, kalau ko xnak bawak balik, kita g minum2 kat luar. Kalau jadi pape kat ayah, sekurang-kurangnya ayah dah tengok dia "

Uhh...bila ayah cakap macam tu tetiba je aku rasa SEBAK...then dia mula merepek bukan2,cerita pasal mak..pasal adik2...macam2 lagi dan akhirnya dia berjaya buat mata aku berair..

Aku cuma manusia biasa, xsehebat mana pun...kadang2 kita tak boleh jangka apa yang akan berlaku. Macam aku cakap dulu..EMOSI bukan ILUSI.


Saturday, July 18, 2009

Teka & Teki...... ( aku BUSY )


Assalammualaikum

Fuh!!
Dah brape hari tak update blog rupanya
Tak tau plak ada yg duk tunggu entry baru
Actually skang aku ngah busy
Banyak benda nak pk..so xsempat nak update..
Sejak g keja naik public transport ni, masa banyak abis kat atas jalan je
Semalam je sempat curik masa pi tgk Shout Award kat Bukit Jalil...
Perghhhh...Best ke?
Ntah..huhu...
Bukan dunia aku...
Sori!!!!!
So sementara aku duk pk nak pasal next entry korang main la teka teki ek..
Gambo ni amik kat Shout Award tu...
Sape adik manis kat sebelah tu..?
Heheh...korang teka la..


Monday, July 13, 2009

( A.I.N ) - Se'petang Di KLCC

Muka 24 jam tak tdo...
Tapi sebab dah lama tak jumpa Izat ngan Neil , tahan gak mata tu..

Nak kenal tak ?
Nama dia Izat, sebab badan dia besar so..dia amik aku jadi abg angkat..haha..
Nasib baik aku ringan..
Izat study kat Paris...skang ni dia balik cuti, so sempat la jumpa dia jap ritu.


Ni plak?
Sape kenal..sila angkat dia..
Tu pun kalau korang mampu la..hehe...
Sori ya Neil..gurau je..

p/s : entry ni xde kena mengena ngan mana2 pompuan ya.. AIN tu Aqmal - Izat - Neil :)

Sunday, July 12, 2009

3 "Janda" Pinggitan - Terhangit Dipasaran !!

Nak kongsi cerita ngan korang semua. Bukan crita dalam kelambu tapi cerita bawah lampu kalimantang, senang cakap..cerita kat opis aku...
Sebelum ni korang tau kan ( yang mana tau je la - yang tak tau baca entry2 lama ) yang aku punya staff semuanya 'karewale'...skang ni xde dah..sorang dah kena buang, sorang lagi bakal transfer pi department lain..so yang tinggal cuma sorang je..tu pun yang terbaik, yang tak pernah bagi aku masalah. ALHAMDULILLAH !!

Orang dulu2 cakap, patah tumbuh hilang berganti, so skang ni yang dok ganti staf lama tu ialah 3 mak janda. Bunyi cam best je kan...aku ulang balik MAK JANDA. Janda bukan sebarang janda tapi janda yang memang Datuk2 dan juga Tan Sri takut nak dekat, sebab semuanya dah 'kertu'...huhu

Mari berkenalan ngan diorg :

Janda pertama - Kematian Suami ( Al-Fatihah ). Lama dah dia menjanda, tapi sekarang...Ya Allah!! umur dah 50++ tapi perangai cam tomboy..huhahuha sini sana..kawan bertepuk tampar semuanya muda belia..tapi ok la..dia happy go lucky..mulut cam mak limah jual Avon..kecoh sini sana.

Janda kedua - Bercerai dah ngan suami dia. Bila? Ntah..aku tak kesah. Umur baya mak aku, 53..Korang rasa aku patut panggil apa? Erm..patutnya aku panggil makcik kan , nak bagi sedap panggil aunty, tapi aku xleh terima dia guna " I & U " ngan aku. ALAMAK !! Sesekali bila bercakap mcm manja je bunyinya...Wooo!! Meremang bulu roma..rimas aku...

Janda ketiga - Hah! Yang ni JANDA WANABE..tak mati suami, tak bercerai mau pun suami lari, sebab pe? sebab dia xkawen lagi...Umur pun dah 30++ tapi perangai..xtau la aku nak ckp macam mana..sebab dia ni spesis pelik, prasan bagus, prasan pandai, prasan cantik, prasan pandai buat keja..semuanya dia perasan cuma 1 je..dia tak perasan yang dia tu jenis menyusahkan hidup orang, campak la mana2 tempat suh dia keja..sure huru hara tempat tu...

So..sesapa yang taste kat mak janda, leh la suh aku kenen kan..kalau berminat buat mak tiri pun ok gak..dengan satu syarat..korang kena fikir..bukan fikir masak2 tapi fikir sampai hangus...

OMG - camne la aku nak uruskan janda2 tu ya..