Friday, March 4, 2011

Housekeeping : Please make up my room!


Sape xpernah dok hotel? Tipu la kan klu xpernah. Koman2 pun sekali seumur hidup mesti pernah xkira la hotel ayam ke or 5star hotel. Selalunya bila org masuk bilik hotel, 1st skali diorg akan check mesti bathroom. Tgk2 dulu ada bathtub ke tak or sekadar standing shower. Sambil2 tu belek2 toiletries kot2 cantik boleh bawak balik as a souvenir kan ;p

Then baru org akan tgk susun atur perabot dalam bilik. Tapi korang tau tak, nak maintain cleanliness sebuah bilik hotel tu tak secantik yang korang nampak. Ni nak share skit ngan korang. Siang tadi aku buat cross exposure kt depatment housekeeping. Pergh...nmpk je mcm senang tp seksa gak, sib baik la aku ni memang suka ngemas so xla trasa sangat azabnya..

Rata2 guest yg dok hotel, tahap pengotor xleh nak cakap..disaster ok

Korang tau tak standard katil hotel kena ada 4 lapis. 1st skali kena letak mattress protector then lapisan cadar yg pertama

Lepas tu kena alas lagi skali ngan cadar. Kali ni ada sikit sentuhan creative kt situ

Last skali baru letak comforter + bantal

Sekadar berkongsi info :
  • purata masa sorg maid nak kemas satu katil ialah 10minit
  • purata masa sorg maid nak mengemas bilik ialah 40minit bergantung kepada tahap kepengotoran dan dari ceruk mana guest yg menginap sebelum tu datang
  • semua cadar,sarung bantal termasuklah tuala mandi ditukar setiap hari ok, even kalau guest yg sama stay utk 3-4 malam.
P/S : seriously keja maid ngemas bilik hotel memang memenatkan. So korang kalau g tdo hotel tu jaga2 la tingkah laku dan kebersihan ya. Sebab maid tu pun manusia gak & kebanyakkannya perempuan2 yg berusia...

5 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

kalau stay hotel, before balik, i akan kemas dulu my bed. n sampah semua buang dalam tong sampah.
sbb malu nak sepahkan bilik tu. nanti hk kata pengotor, muke je lawa.. bla bla bla. hehehehe

sbb tau keje hk bkn senang. dulu penah keje hotel bajet, n tgk makcik hk buat bed, sangat susah..kekadang tolong buatkan lg bili. bkn senang. huhu

juicy X said...

yup
sy pon akn kemas ala kadar spy xdela nmpak mcm pengotor gila.bilik hotel bt mcm blik sdiri

@@cT Nas@@ said...

ala...terinsaf jap..
tQ yer bro iqm...
ehhee..tp selalunyer sayer tak sepah2 kan pon bilik...
sayer baik *(^_^)*

Titiwangsa Inn said...

betul ..saya sokong, sebab saya pun pemilik hotel ..tp budget hotel je

Unknown said...

網頁設計 網路行銷 關鍵字廣告 關鍵字行銷 餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問 水晶 花蓮民宿 血糖機 血壓計 洗鼻器 熱敷墊 體脂計 化痰機 氧氣製造機 氣墊床 電動病床 ソリッドステートドライブ USB フラッシュドライブ SD シリーズ