Thursday, August 20, 2009

JAWATAN KOSONG !!


Semalam pas penat kemas katil aku rasa cam malas nak balik. Jam dah pukul 6, korang tau je la jalan kat KL camne time2 camtu kan. So aku menapak g Times Square. Hajat hati nak cari something untuk someone. Pusing2 sampai pening tak gak jumpa benda yang berkenan. Last2 aku masuk Metrojaya. Belek itu ini, terbekenan plak ngan dua tiga helai baju. Yang aku nak crita kat sini bukan pasal kehenseman baju2 yang aku beli tu tapi pasal keadaan kat Metrojaya tu. Cuba korang bayangkan, aku nak beli satu baju amik masa dekat 15-20 minit, kalau 3 helai x20minit =1jam! Bukan sebab aku rambang mata nak pilih tapi sebab xde promoter yang boleh tolong aku cari baju kat situ.

1st baju
Kat department SODA , ada sorang minah jaga. Memula aku datang dia sibuk duk kira stok. Lepas dapat apa yang berkenan aku g try, keluar je fitting room dia dah hilang. Puas la aku duk cari kiri kanan atas bawah, xnampak gak batang idung dia. 15 minit cam tu dia datang.

Eh! Ingatkan awak dah balik tadi.
Tak la..saya g jalan2 jap.

Bijak sungguh jawapan beliau.

2nd baju
Kat department JEEP. Masa aku masuk area tu memang xde sorang pun promoter yang jaga. Dalam masa 15minit aku amik satu kemeja pastu g try. Then lalu sorang mamat promoter keluar daripada fitting room, muka macam baru bangun tdo. Uit!! Ko tdo dlm fitting room ke?
Aku keluar dia dah ada kat department Jeep. Aku mintak tolong dia cari size baju yang aku nak then aku masuk try lagi sekali. Bila aku keluar dia dah hilang. Wah! pantas sungguh pergerakan beliau. Yang aku nampak ada 2 org promoter department lain ngah duduk mengumpat bawah meja. Tunggu punya tunggu dekat 20 minit gak dia tak muncul2. Nak tak nak aku terpaksa amik baju display tu je sebab xde sorang pun yang boleh tolong aku amik baju yang baru.

Masa nak bayar, ada customer laki bini sound cashier.

Dik..staf korang semua dah balik ke?
Xde la kak..ada je.
Abis tu akak tak nampak promoter pun. Kat bahagian kasut xde sorang pun jaga. Ni kasut ni pun kitorang masuk stor cari sendiri. Teruk betul la.........

Dak cashier tu cuma mampu tersenyum.

Apa ni??? Kedai punya la besar bertingkat-tingkat tapi staf xde nak tolong customer. Kat department British India tu pun xde sorang pun promoter yang jaga. Takkan Metrojaya xmampu nak gajikan staf? Ntah la...pelik aku tengok. Staf ada macam xde, ada plak boleh main jalan2..main sembang2.

So sesapa yang xde keja, kena buang keja atau nak cari duit lebih untuk raya g la apply kat Metrojaya Times Square tu. Kot2 la kehadiran korang blh memeriahkan suasana. Pape pun pasni taubat aku nak masuk kedai tu lagi..BUANG MASA !!

6 comments:

putra said...

lama tak udate blog...

noor afzan said...

lemah betul la kan kalau nak beli baju tapi x de yang assist..
kalau dah longgok banyak2 takpe gak..
alahai~
better x yah ada promoter..
daripada ada tapi macam x de..
sabar la noo~
sayapun blacklist la itu gedung.

Hazzy Ishak said...

kadang2 rimas bila asyik ikut kita je dari belakang...

Just_najmiE said...

tahniah sbb anda byk besabar.. kalau sy lah, kalu ngah panas time tu sure kena maki hamun dah org2 kat situ.. hehehe..

rizz said...

hehe cian kat akmal

QeMa said...

ehe.
bese la tu
promoter mogok sbb gaji xnek kot