Wednesday, April 15, 2009

" Bagai Cendawan Tumbuh Selepas Hujan "


Tetiba rini mengidam nak makan cendawan goreng..memandangkan rini aku off so petang tadi dengan gigihnya aku pi cari cendawan - cari kat kedai ya..bukan disebalik tunggul kayu..Idea makan cendawan goreng ni adik aku si Boboy yg cetuskan dlm rumah..( mesti dia tersenyum tgk namanya disebut ) Skang ni pun kat pasar malam dah ada org wat bisnes jual cendawan goreng ni..tp xberbaloi la beli..dah la mahal..ciput lak tu..wat selit celah gigi jek..uhh..kedekut tul mereka..Padahal kos nak berniaga bukan mahal mana pun..lebih baik buat sendri..

So bahan2 yg korang wajib ada :

1. Semestinya cik cendawan yang gebu..dah nama pun cendawan goreng..

2. Telur'an  = telur


3. Tepung goreng segera..ada jual dlm kotak kat kedai2 runcit,slalunya org buat goreng ayam


4.  Kerajinan dan kesabaran..ni paling penting..sendri nak makan..so kena la rajin..kalau malas pi je beli kat pasar malam

Memula celup2 cendawan tu dalam telur..

Pastu gaul mesra mereka ngan tepung

Goreng la pe lagi..

Taaraa...siap dah...Nyummy....

p/s : tajuk kat atas tu merupakan peribahasa melayu ya..tapi xde kena mengena pun ngan entry ni..

p/ss : walaupun nampak dan rasa sedap..tp tak sesuai makan slalu sebab cendawan ni meresap banyak minyak..

7 comments:

aizul said...

betul manyak minyak!!!

tp nmpk cam sedap je kan..ngee3x

aMir RaYYaN said...

Salam...ai mal..hmmm sedapnyeeeeeeeeeee....nak jg..hihihihi..

rizz said...

wahgh3 nmpak cam sedasp je nk try lah hahaha

Aqmal Arista said...

aizul : sedap tp xsesuai utk ko...lemak dah banyak tu...

shawn : wa'alaikumsalam..apa yg ko nampak sedap? aku ke cendawan tu? hehe

Rizz : cuba la..mana tau leh wat bisnes
hahahaha

AkuAyie said...

kalau cendawan mresap byk minyak=elok untuk org nk kurus ek?

sbb bila mkn je, dia serap lemak2 kite semua

atau

kalau mresap minyak time masak=elok utk org yg nak gemOK...

hoho...

cham's said...

lucah lerrrrrr....tak suke!!!

Cik AniS GalaxY said...

pas nie blh jadi bini org
ooppss silap
laki org
dah pandai masak...hehe