Thursday, April 16, 2009

Berbudi Pada Tanah

Hari ni aku off lagi..seperti biasa la..duk umah je. Ngah duk manja2 ngan Didi kat luar terpandang plak buah mangga yg terhuyung hayang ditiup angin sepoi2 bahasa depan umah..sedapnya klu mesin wat jus dan minum time pepanas..buat kerabu mangga pun best.. 
( kerabu mangga kat Chiken Rice Shop sangat sedap!! Tetiba je terliur ) tapi semuanya belum masak lagi..maybe next week masak la kot.

Ni namanya buah mangga..

Putik2 baru 

Lama dah pokok mangga ni duk terpacak depan umah, kalau tak silap aku tanam masa darjah 5..14 tahun lepas tahun 1995..so far alhamdulillah..sentiasa je berbuah..buah plak lemak2 manis. Sentiasa jadi perhatian jiran2 waima mereka yg suka mencuri..uhh..mangga pun nak curi..ntah pape ah ek...tp mak aku pesan..org nak amik - sama ada mintak atau curi halalkan je...nanti lagi lebat dia berbuah..Pergh..!! Memang masin mulut mak aku..skang ni memang pokok mangga ni meriah berbuah, buah yang ada tak masak lagi tapi putik2 baru dah keluar lagi..

Ngah trim mana yang patut

So tadi aku panjat la jap pokok ni..trim skit dedaun mana yg rosak dik serangan bena @ bener @ kulat..potong memana dahan yang terlebih tu..Seronok plak rasanya main panjat2 ni...sib baik aku ringan..hehe..so dapat la meng'stabil kan diri atas pokok tu..

Walaweii Best Nyerrr !!

p/s : Orang tua2 ada kata Berbudi lah Pada Tanah - nanti hasilnya kita yang untung..

8 comments:

kerol izwan said...

noted ;)

rizz said...

wah2 siap dduk ats bumbung lg yerr aqmal hahaha..sedap2 mangga!:p

Aqmal Arista said...

Kerol : mekaseh ya..nak mangga tak? hahah

Rizz : best woo dok atas bumbung..try la rizz sesambil makan jeruk mangga..hehe

Haire Iskandar Ahmad said...

rajin ekk...

aMir RaYYaN said...

nak duduk atas bumbung jg...jhehehehhehehe

CokelaT_panji_loCop said...

cam bez jer mangga tu..uhu

Cik AniS GalaxY said...

kecur liur tgk mangga 2
sedapnya...

rajinnya dia
siap trim pokok mangga lagi
pas nie trim pokok kat umah anis plak k..hehe

reramarama said...

wehhh! kerabu mangga masuk gak dlm pakej nasik lemak ngan soto kan????

mak "kita" mmg best! :) :)