Monday, July 6, 2009

Teksi Tipu Sana Sini

Title cam lagu Dato Siti kan - Siti Situ Sana Sini. Tapi apa yang aku nak kongsi ngan korang ni lebih best daripada lagu Siti yang tak best tu. Cerita pasal pemandu teksi kat Malaysia ni yang mana aku rasa sangat melampau.

Pendek kan cerita , memandangkan semalam aku nak balik cepat, so aku plan nak naik teksi dari Puduraya ke Sungai Buloh. Jarak yang cuma 40minit kalau drive ikut highway. Aku try tanya 1 teksi ni, pemandu berbangsa india.

Aku : Bang , boleh hantar pi Sg Buloh.
Dia : Sg Buloh dekat mana ?
Aku : Kat Bandar Baru...berapa ah?
Dia : Ooo..sana ka? Boleh tapi mahal sikit la
Aku : Berapa ? Ikut meter kan?
Dia : Ikut meter..lagi mau tambah saploh rengget.

**sebelum ni aku pernah naik teksi gak, so kalau ikut meter RM 18.00 termasuk tol..kalau tambah RM 10 = RM28.

Erm..rasa cam mahal plak, kalau naik bas Selangor baru RM2.30..then aku tanya teksi depan dia..pemandu melayu.

Aku : Pakcik kalau pergi Sg Buloh berapa?
Dia: Sg Buloh kat mana? Bandar baru ke Paya Jaras?
Aku : Kat Bandar Baru
Dia : Erm...RM 70
Aku : 70 ??????!!!! Mahalnya !
Dia : Ye la...nanti balik kosong..rugi la.
Aku : Kenapa saya tanya India blakang tu baru RM28?
Dia : Ala..dia lain...
(sebab dah geram memikirkan tambang yang tak masuk akal tu, aku jawab kat dia )
Aku : Kenapa lain plak? Sebab pakcik tunggu depan dia? so kena bayar lagi mahal? Huh!

Gila kan..sesuka hati diorg je letak harga macam tu. Melampau betul...padahal teksi sama je..dua2 kaler merah, dua2 proton biasa, bukannya limo atau BMW.

2 minggu lepas, aku ada teman sorang guest hotel pi Sg Buloh gak. Pelancong dari Jakarta, dia nak cari pokok bonsai kat Sg Buloh. Memandangkan aku dok sana, so dia ajak aku teman tunjuk jalan. Kitorg amik teksi kat luar hotel. Teksi biasa gak, kaler merah. Lepas bincang driver tu cakap pergi balik Bukit Bintang - Sg Buloh dia kira RM 120 SAHAJA. Tapi bila dah sampai kat nurseri bunga tu dia mintak lagi RM 80, upah menunggu. WTF !! Masa kat hotel dia xcakap pun ada cas lain, alih2 dah sampai leh tambah plak lagi. Lepas guest tu merayu, dapat la kurang skit, so just bayar RM 180. OMG! Satu jumlah yang agak besar ok...kalau tak disebabkan guest tu nak check out hari tu gak, aku dah ajak dia naik public transport yang lain, tak sampai pun RM 10 tambang pergi balik.

Yang aku geram bila dalam teksi, si driver yang macam S**L tu leh plak cakap depan guest Indon tu camni :

" Ala..semua pelancong yang datang Malaysia, kaya..so kita 'ketuk' la diorang kaw-kaw "

" HEBAT" kan teksi kat Malaysia ni.


15 comments:

iyllienaz said...

nk boycott naek teksi la camtu..huhu..

I am Karl said...

ermmm

cam siyal je kan diorang tuh

btw, karl dh hampir dua tahun xnek teksi...

bro x sound cm bg nasihat sinis ke kat uncle2 tuh?

j4l4k said...

Parasit2 dlm masyarakat...tapi kita ada pilihan maka marilah naik bas Selangor yg hampeh HAHAHA.

Cik AniS GalaXy said...

hebat taik kucing
sioot jer
anis penah naik teksi from batu9 ke bdr tasik selatan sampai 20 odhl biasa 8 jer.
mmg kene F**K la pakcik tu
ader aku kesah.....

nk cri pasal dgn gue
mmg silap la kan...hahaha

**teremo plak.

Abang Zulfadhly said...

sama la kes kite bro..
aku pn pnah gak kene dgn teksi yg cam s**l tue..
time tu nak p balik cyberjaya dr bukit bntang..
bukan2 die charge.. yg teksi tue plak kaler yg kuning putih tu jer..
bkn nye kaler gold pon.. siot tol la..
nak adu nie kat tele-dera...
waaaaa, kopak aku kalu tiap2 ari camnie..

najwa hazirah halmi said...

wa nympah ngn teksi mser blaja kat uitm dlu...
demand gler xnk anta masok uitm..
sebab kater mls nk benti kt pondok guard..
bukan org xbyr pon!cis!

eiik said...

reli hate teksi malaysia!!!

peridot sepi said...

itulah perangai driver teksi kan, bukan menipu pelancong jer, kitaorang yg dari melaka ni pon sama, kalo sampai puduraya, tanya pemandu teksi, mana ada yg nak pakai meter, patutnya kerajaan kena pantau la benda ni kan...

sHaH said...

WTF punyer teksi driver!!!
suke ati je nak ketuk org..

zua the great said...

memang teruk depa ni..tu pon nak mntk naik kadar tarif..
nama je melayu n islam..tapi..cam hape ntah perangai..

ritu pegi thailand kan..kat sana memang jauh sgt dengan kita nye public transport nye cara terutama teksi sebab pe kalu sana walaupon 3 4 pagi..caj tetap cam 3 4 petang jgk..xde extra2..xde double2..

so pikir la mana lagiok..yg melayu islam ke yang thai kafir lagi mulia.hehehe...sabar je la..

rizz said...

hahha mmg clake pngai pmndu teksi cmtu cekik darah mngilerrrrr

||| PöJìé PööH ||| said...

caker la driver macam tuh..
cakap jer bawa teksi nih org susah, tp ketuk org xhengat..
sbb tuh POjie akan try avoid naik teksi...
klo xbtol2 tdesak never la nk naik..

nazlizan said...

memang banyak teksi lagu tu. sume macam hampeh. bayangkan nak g seremban dari senawang nak kena bayar rm20. mangkuk ke tak mangkuk.

reramarama said...

nape tak col akku, biar akku je amek. servis lg tip top. boleh benti umah ko makan eskrim sama sik lemak lg, pon xde mahal camtuh! :)

ai@reel said...

kat jb pun sama...lagi ditekan kalau org singapore....

biarlah dia orgmkn duit haram kasi keluarga makan esok mati dalam kubur biar dia yg jawab...

x insaf2....