Wednesday, May 6, 2009

Semangat 1 Malaysia

Nak kongsi satu cerita ngan korang..kisah benar. Semalam aku keja ptg..So dlm kul 2 aku gerak..Singgah gi isi minyak jap. Masa turun scoot..ada sorang pokcik india..Raut wajah mcm watak jahat drama tamil kat Tv2. Bengis tp tak menggerunkan..huhu (aku tau la sebab bebudak opis aku suka bebenor crita tamil) Umur dlm 40++ kot. Walaupun raut wajah beliau sebegitu rupa tp dia sempat senyum kat aku..Lepas isi minyak tetiba dia muncul kat depan..

Beliau : Adik..kasi tanya satu boley?
Aku : Apa?
Beliau : Ini adik mana mau pergi? ada masuk KL ka?
Aku : Nak g keja..kat Bukit Bintang..nape?
Beliau : Itu..kalu saya satu kali tumpang boley ka adik? Kasi turun saya mana2 pun boley
Aku : Erm..mana mau pergi?
Beliau : Cheras
(Menurut beliau..beliau pi rumah kawan..tp kawan beliau xboleh hantar balik sb motor rosak,duit plak xde nak buat tambang..
pastu dah dekat 3 jam beliau mintak tolong org kat situ tp xde sape yg nak tolong)
Aku : Ok la..Jom

Disebabkan aku ni mudah kesian, so aku tumpangkan la beliau..Sepanjang perjalanan 20minit tu aku risau gak kot2 beliau ada niat jahat tapi alhamdulillah..xde pape yg berlaku..Cuma skali skala perut beliau yg agak boroi tu menyentuh belakang badan aku..Eiiuww..!! Sempat gak la beliau interview aku mcm2..keja mana..duduk mana..bla..bla..bla..

Beliau : Kasi turun saya sana batu 5 boley ka adik?
Aku : Batu 5 dekat Sungai Mas ?
Beliau : Iya adik..sana boley..

Dah dekat nak sampai, beliau bersuara lagi

Beliau : Adik..kalu saya kasi tanya satu jangan marah ya
(dalam hati aku dah cuak)
Aku : Apa?
Beliau : 2 ringgit kasi pinjam la adik..mau buat tambang bas..

Erm..dlm wallet ada sekeping 50 hengget ngan sekeping 5 hengget je. Nak xnak terpaksa aku bg beliau 5 hengget..Tak sampai hati plak kot2 beliau mintak sedekah tepi jalan

Beliau : Terima kasih adik..terima kasih adik.. u banyak baik sama saya
Aku : Xpe...u doa saya murah rezeki cukup..
Beliau : Ok adik...terima kasih..selamat jalan..moto baik2 bawa adik

Pastu tu aku terus jalan menuju Bukit Bintang..dalam hati aku dok fikir..sib baik xjadi pape yg buruk. Tapi aku kesian gak kat beliau, sampai 3 jam mintak tolong xde org nak tolong..persoalannya kenapa ek? 

Mungkin sebab beliau ke***g ?

Mungkin sebab org takut dengan muka beliau yg agak bengis tu?

Ntah la..tapi sepanjang perjalanan..bila stop kat trafic light..org kiri kanan duk jeling smacam..
JEJAKA MELAYU NAIK SCOOT NGAN POKCIK INDIA !! 
Pelik ke? Biasala org Malaysia..Suka melihat daripada membantu

p/s : ni nak tanya la kan (ala2 FAFAU)..klu korang kat tempat aku la..korang tolong tak beliau?

p/ss : mak aku cakap..rini kita tolong org, sok lusa org tolong kita plak

14 comments:

cham's said...

bukan jejaka melayu lerrrrr, tu anak sedara pakcik india sebelah mak tiri bapak dia! wakakaka :p ammah!

neil said...

tak kisah dia tu K****g atau j*****g..hidup kena tolong menolong..tapi hati2...takut termakn diri....kita tak tahu dia baik ker tak...apa2pon tahniah kepada abg ku...tahniah...

aizul said...

kemal taste kat keling!

hahaha

amir rayyan said...

Salam..alhamdulillah...satu semangat yg bagus...keep it up mal..heheheh

Haire Iskandar Ahmad said...

Menarik citer tu.... susah nak cari org mcm u skrg nie, suka menolong org... susah nak percaya pada org skrg nie, ramai yg berniat jahat.... (ikut kata hati...)

peridot sepi said...

erm, kalo kita selalu tolong orang, hidup tak susah mana kan...

Miss Hazzy said...

tolong menolong ni mmg bagus,
if i put myselt in that situation,
pikir 100 kali jugak, cuz im pompuan kalau apa2 jadi tgh jalan...menangis mak hazzy kt kampung...huhu

Aqmal Arista said...

Cham : so kiranya kita sedara ek? u kan anak tiri sepupu pakcik india punya biras sebelah nenek sedara menantu dia ?? hahah..terbelit nak menyebutnya!!

Neil : mekaseh..tapi j*****g tu mende? jangung ek? hahah

Ajoy : wah! ko fitnah aku lagi...saman ritu pun ko tak bayar lg..kang aku up lg 50sen..

Shawn : Wa'alaikumsalam..tu namanya semangat 1 Malaysia..huhu

Haire : Sebab menarik la saya nak kongsi hehe :)xluak pun klu kita nak tolong org..yg penting ikhlas :) ( mak yg cakap )

Peridot : Ya !! klu org xnak tolong, kita mintak tolong yg kat atas tu :)

Hazzy : jgn la pk smpi 100x..dah la dia tgu 3 jam...pastu tunggu hazzy pk 100x..nanti makan masa lg 5 jam...total jd 8 jam..mati kering dia kat situ....ahaks!! :p

rizz said...

speecless... IKUT KEADAAN LA AQMAL..KLU BOLE RASE TOLG ..TOLG LA..KLAU X ..LARIK KOT..TP KLAU RIZZ MMG XBRANI..TAKOT PAPE JD.BAIK KTE SYG NYAWA KITE.TETT

Cik AniS GalaxY said...

agaknya org yg dok tgk aqmal 2 jeles kot
yela mal bawak pakcik india muka garang...
ala2 kekasih hati..huhu
gurau jer.

kite rakyat m'sia mesti la tlg menolong
cube bygkan kalo dia tggu kt si2 sampai mlm
x ke kesian.

||| PöJìé PööH ||| said...

sgt bagus ini budak!!!
2 thumbs up for u dude!!!
gua suspek sama lu!!!
tp kan klo aku never la, bahay tau!
skrg nih macam² cara org jahat nak cari makan..
tp bagus la lu bro!
aku mmg xakan la..
fobia lorh!!

Richeal Phil @ Ritz ^-^ said...

haha baek giler.. tulah nama perpaduan,, biler tolong org ikhlas jfn buruk sangka ..anyway respect lah sama lu!!

heng said...

kalau saya, saya tak akan bawa dia atas motor saya (demi keselamatan diri) tapi mgkn saya akan bagi dia duit suruh dia naik taxi or bus ar.

mmg tolong orang lain adalah baik tapi keselamatan diri harus dijaga. kl (dan mana2 di malaysia) is not as safe as we could imagine. it is even dangerous if it is at nite.

btw, i do not support najib's 1malaysia. jgn terpedaya dgn slogan dia.

miratika said...

kalau saya, saya bagi duit jugak, takut la..sbb xkenal hati budi...