Friday, January 14, 2011

KHURAFAT


Baru je balik tgk movie, cita pe? Owh...cita melayu, KHURAFAT. Korang dah tengok? Mesti ramai yang belum kan coz filem ni baru je start semalam. Apa maksud khurafat? baca ni :

Khurafat adalah salah satu bentuk penyelewengan dalam aqidah Islam. Amalan khurafat mengalih pergantungan manusia daripada Khalik (pencipta/Allah) kepada makhluk (yang dicipta). Di dalam Al-Quran terdapat beberapa ayat yang menyeru kepada pergantungan kepada Allah dan menolak kepercayaan terhadap yang selainnya bagi mendapat kebaikan daan menolak keburukan. Yang memberi segala kenikmatan dan keyakinan hanya Allah.

Erm, not so bad la tapi xla bagus sangat. Bukan tak menyokong cuma ada banyak part yang penonton boleh jangka sebab biasala filem kita kan kena ikut garis panduan LPFM. So ada part yang dah biasa sangat kuar dalam filem seram, antaranya :
  • lampu padam tiba2
  • ngah drive tiba2 nampak hantu, pastu eksiden
  • bila pandang depan, hantu datang dari belakang ataupun sebaliknya
  • kena peluk ngan hantu / kena sergah hantu...demm!!! rupanya mimpi


Owh! semuanya penonton boleh jangka :) Pape pun kita tonton sebagai hiburan & tanda sokongan terhadap filem tempatan.

Kalau filem luar yg lagi merepek korang boleh berduyun duyun g tengok, kenapa tidak filem tempatan kan.


3 comments:

Amir Naufal said...

ermmm..bagi ak cerita dia baik..menjadi..bukan seperti biasa..dia punya terkejut ada style.entahla..bgi aku best..hehe

Khairi said...

tipikal cite hantu kan??

:)

Louie Terbang Tinggi-Tinggi said...

terperanjat aar gak haha