Sunday, April 11, 2010

Mentor & Mentaliti


Korang tgk tak mentor td..ala..Mentor musim ke4 kat tv3 tu.

Aku bukan la 'kaki' sangat ngan program nyanyi2 camtu tp disebabkan my fav singer Ziana Zain terpilih jadi salah sorg mentor, so memang xkan terlepas la nak dok ngadap pasni..hehe

She still da'best !!

Tapi yang nak cerita kat sini bukan pasal Ziana Zain, tapi pasal mentaliti or pemikiran sesetengah org kita..

- nak jadi penyanyi sebab nak bina idup baru, nak balas jasa mak bapak, nak ubah nasib keluarga, nak itu...nak ini...dan macam2 lagi...ada yang siap nangis2 lg bila tak terpilih.

Hebat sangat ke jadi penyanyi? Baru2 kuar tv, ok la..popular la jap walaupun suam2 kuku, After that apa jadi? Habuk pun tarak! Tak semua yg masuk program camni leh berjaya. Kalau berjaya pun tak lama mana.

Kenapa la diorg leh fikir camtu ek? Come on la beb, banyak lagi benda korang leh buat klu betul2 nak ubah nasib keluarga. Senang je - CARI KEJA ! xkisah la walaupun keja kilang, at least korang still mampu nak bekerja, korang still kuat untuk buat keja.

INGAT! walaupun kita rasa hidup kita skang ni susah, fikir2 kan lah, ramai lg yang lebih susah daripada kita.

7 comments:

AkU said...

hmm...ada cari lain untuk mengubah naseb diri..mungkin diaorang piki pasal popularity..n a fast track to something kot..

adzMie said...

yeah adzmie amat brsetuju...

ezam said...

masing2 nak jalan shortcut..

mana2 pon sama...even kolo kita tengok american idol pon sama..

masok reality program nak jadi star
boley dapat wang besar....

tapi..

tanpa usaha dan pengurusan yang kuat..bintang pon boleh gugur jadi tahi bintang....

huhuhuhuhu

NN said...

Saya pun peminat kak Z.Z...
Setuju ngn pendapat Aqmal

cham's said...

for me rezeki tu dtg dlm bentuk yg berbeza2. ada org rezekinya dgn bakat, ada org dilahir dgn otak yg bijak, ada org menjadi kreatif utk berkata TIDAK!!!

apa yg menarik bg saya ialah 'mencuba'. sebabnya terlalu ramai di luar sana yg mengaku islam-melayu-tipikal masih tak bijak mencurik peluang di negara merdeka sendiri. taksub jadik hamba...tak kisahlah hamba apa skali pun (cuba perluaskan minda dgn skop terjemahan yg lebih fokus & besar)

pandai berkata itu dan ini...tapi tak mahu 'BERUSAHA' sama saja hidup 'mengangkang' tanpa hasilnya.

||| PöJìé PööH ||| said...

itu ayat cover jer tuh...
klo dh klo itu jer yg reti utk bantu keluarg dgn menyanyi, keje la kat club ker, tepi jaan, dpt gak dut apa kan!

Khairy Amry said...

stuju dengan zz..
hehehe ;)